تحلیل فلسفه منطق کنکور اردیبهشت 1403
فلسفه و منطق اردیبهشت ۱۴۰۳، در هیچ زمینه ای دور از انتظار نبود. نه از نظر محتوایی، نه از نظر ساختار و کمیت. البته نه برای همه. و این اصلا به معنی ساده بودن این کنکور نیست. بلکه به معنای پیش بینی پذیر بودن فلسفه و منطق بود. که به جزییات آن خواهم پرداخت.
آنالیز تعدادی
الف) بودجه بندی بر اساس کتاب (سال تحصیلی) :
از منطق دهم شروع کنیم که ۶ سوال از ۲۰ سوال این کنکور را به خودش اختصاص داده بود. یعنی ۳۰٪ کل سوالات. علی رغم اینکه در کنکورهای گذشته تعداد سوالات منطق معمولا ۷ یا ۸ سوال بود و سهم منطق در کل سوالات بیشتر بود، امسال از سهم منطق کم شده و به سهم پایه های دیگر اضافه شده بود. این نشان میدهد که توجه طراحان به فلسفه بیشتر از قبل شده است.
فلسفه یازدهم هم ۶ سوال داشت دقیقا مانند منطق. یعنی ۳۰ ٪ کل سوالات. فلسفه یازدهم همیشه مظلوم کنکور فلسفه و منطق بوده. یعنی کمترین سهم را همیشه داشته است. اما امسال به لطف کاهش سهم منطق، سهم فلسفه یازدهم با آن برابر بود.
اصل ماجرای این کنکور از نظر تعداد فلسفه دوازدهم بود. فلسفه دوازدهم با ۸ سوال به تنها ۴۰ درصد کنکور را داشت. تعداد سوالات این کتاب با اینکه در کنکورهای قبلی هم سابقه داشته اما معمولا سهمش با منطق یکسان بوده که امسال این توازن به هم خورد.
شاید دوباره هم تکرار شود.
ب) بودجه بندی بر اساس درسهای کتاب درسی
یک اتفاق جالبی که در این کنکور بود، تکرار سوال از یک درس بود. یک بار در منطق دهم و یک بار هم در فلسفه دوازدهم که دو سوال، از یک درس طراحی شده بود. این اتفاق در کنکور نظام قدیم در فلسفه وجود داشت اما در نظام جدید آموزشی برای اولین بار این اتفاق افتاد. این امر به ما رهنمود میکند که از گزیده خوانی پرهیز کنیم.
منطق دهم :
۱۲۶- درس ۳ : نسبت های چهارگانه
۱۲۷- درس ۳ : طبقه بندی مفاهیم
۱۲۸: درس ۵ : انواع استدلال
۱۲۹: درس ۸ : شرایط اعتبار قیاس
۱۳۰ : درس ۹ : قضیه شرطی منفصل
۱۳۱: درس ۱۰ : مغالطه در اثر عوامل روانی
فلسفه یازدهم :
۱۳۲ : درس ۲ : بخش ریشه ای فلسفه
۱۳۳: درس ۳: فلسفه و زندگگی
۱۳۴: درس ۶: شکاکیت مطلق
۱۳۵: درس ۸ : نسبی گرایی در معرفت شناسی
۱۳۶: درس ۹ : انسان شناسی تک ساحتی
۱۳۷: درس ۱۱: اخلاق افلاطون
فلسفه دوازدهم :
۱۳۸: درس ۱ : حمل بی نیاز از دلیل و نیازمند به دلیل
۱۳۹ : درس ۲ : وجوب و امکان و امتناع
۱۴۰: درس ۳ : منشا اعتقاد به اصل علیت
۱۴۱ : درس ۳ : وجوب علی معلولی
۱۴۲: درس های ۵ و ۶ : خدا و معناداری زندگی
۱۴۳: درس ۷ : عقل در فلسفه غرب
۱۴۴: درس ۸ : مراحل تکامل عقل در فلسفه اسلامی
۱۴۵: درس ۱۱ : اصالت و اعتباریت وجود و ماهیت
ج) بودجه بندی بر اساس قالب تست ها
اگر قالب تست ها را به تست های شمارشی، جای خالی و درست و نادرست تقسیم کنیم. برای اولین بار در کنکور فلسفه و منطق از تست شمارشی استفاده شده بود. آن هم نه یکی، بلکه دو تا. البته این امر چیز جدیدی برای کسی که از بانک تست مهروماه استفاده کرده بود نیست. تست جای خالی هم سالها بود که نداشتیم. کنکور تیر ۱۴۰۲، یک جای خالی داشت که آن هم امسال نبود.
تعداد تست های شمارشی : ۲
تعداد تست های جای خالی : ۰
تعداد تست های درست و نادرست : ۱۸
آنالیز محتوایی :
فلسفه و منطق همیشه سخت است. بعضی وقت ها سخت تر. بعضی وقت ها خیلی سخت تر. این کنکور از آن خیلی سختر ها نبود. اما نمی توان گفت که یک سخت معمولی و روتین داشت. بعضی سوالات چالشی بود. چه خوب که سوال دو جوابی یا سوال غلط در کنکور وجود نداشت. معلوم بود که با وسواس خاصی طراحی و داوری شده. به نظرم به خوبی دانش آموز قوی را از ضعیف تشخیص میداد.
توصیه ها :
با توجه به آنالیز کمی بهتر است گزیده خوانی را کنار بگذارید و به همه درس ها مسلط باشید به بعضی ها مسلط تر. با توجه به آنالیز محتوایی بهتر است مفهومی بخوانید. معنا را درک کنید و قوه تشخیص استدلال را در خود افزایش دهید و از حفظ کردن فلسفه و منطق به جد پرهیز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید